Rotorua 2

Selvlysende larver, maori-show og geysirer.

Dag 4


I går stod vi altfor tidlig opp (nemlig kl. 6), sa ha det til Ragnhild (hun skulle tilbake til Auckland grunnet bryllup) og satte oss på bussen til Waitomo ("wai" betyr "vann" på maori, mens "tomo" betyr "hull i bakken"/"inngang"), hvor det finnes et fenomen kalt Glow Worm Caves. Bussturen tar litt over 2 timer, og den ble gjennomført sovende. Vel framme i Waitomo (klokken var rundt 10 om morgenen) fikk vi beskjed om at vi skulle plukkes opp igjen kl. 16 for å returnere til Rotorua. Dette gav oss bakoversveis, da vi trodde vi skulle tilbake umiddelbart etter grottevandringen (som ikke tar mer enn ca. 45 min). Waitomo er forøvrig en bitteliten drittplass (ikke meningen å fornærme noen, men det er fakta), som består av en pub, en lekeplass og noe de kaller butikk (viste seg å inneholde ca. 15 ulike varer til blodpriser, og det var det). Hurra.

 

 

Vel framme ved hulene (som forøvrig består av kalkstein) ble vi vist rundt av en flink guide. Vi fikk se stilige stalaktitter og stalakmitter som er flere tusen år gamle. I en del av hulen er det en slags katedral, hvor det blant annet holdes konserter fra tid til annen grunnet den fenomenale akustikken. Langtinne i dypet og mørket fikk vi omsider se det vi var kommer for; nemlig de selvlysende larvene. Det er nyrene deres som lyser, og larvene kan selv dimme lysstyrken alt etter som hvor sterk de vil at det skal lyse. Lyset er forresten et triks fra evolusjonen sin side som gjør at larvene kan lokke til seg fluer og andre flygende insekter, slik at de fanges i larvenes spinn, og blir klar til å spises. Yum! Grotteturen ble avlsuttet med en båttur i mørket, hvor hele taket lyste opp grunnet larvene. Det så ut som en fantastisk stjernehimmel med tusenvis av stjerner. Rett og slett magisk. Vi fikk dessverre ikke lov til å ta bilder i hulen, så vi har dessverre ingen egne bilder å legge ut her.

 

Da larvebeskuelsen var vel overstått vandret vi fornøyde ut i solen igjen. Akutt innhentet virkeligheten oss, og vi innså at vi nå hadde 5 timer å slå ihjel. Disse ble tilbragt downtown i Waitomo, med spising og biljardspilling på puben, litt sjakkspilling og avslapping i solen på lekeplassen.

 

Tilbake i Rotorua dristet Una, Hege og Linn seg til et kveldsbad i bassenget på hostellet. Vannet var godt og varmt (geotermalt oppvarmet), men på land var det utrolig kaldt. Det kom et snev av anger over oss da vi måtte opp av vannet og løpe inn igjen på rommet, men heldigvis overlevde vi det som for oss føltes som en polferd.

 


Dag 5


I dag har vi vært på tur til det geotermale området Te Puia. Vi startet det hele med et Maori show, hvor det hele begynte ved inngangsporten til det hellige møtehuset til maoriene. Der fikk vi se hvordan maori-folket hilser på nye høvdinger og stammer, ved hjelp av spesiell dans med spyd og blader, samt sang. Vel inne i møtehuset ble vi hilst velkomne med Kia Ora (som egentlig betyr "be well"/"wealthy", men som også brukes som "hei", "hvordan går det", osv.), før vi fikk se hvordan en skal hilse på folk på ekte maori vis. En skal da gi et fast håndtrykk, før man tar nesene borti hverandre to ganger. Dette skal gjøres enten det er med familie eller helt nye, fremmede mennesker. Videre i showet fikk vi se mer sang og dans. Mennene hadde kampdans med spyd og geiping, mens damene bla. danset med poier (lange tau med kuler i enden som svinges rundt og rundt). Vi fikk også høre en tradisjonell kjærlighetssang. Et utrolig artig show som anbefales på det varmeste.

Etter showet gikk vi tur i det geotermale landskapet. Vi så boblende gjørme, en hel del røyk, og geysirer med utbrudd. Pohutu geysiren (navnet betyr "stort splæsj") er den største som er der, og hadde utrbrudd på bortimot 30 meters høyde opp i luften. Vanvittig imponerende! Vi var en tur innom et lite kiwi-hus også, hvor en han og en hun tuslet rundt i mørket. Herlige små fjærballer. Vi var også innom et treskjæringsverksted og et maori vevehus, og vi fikk blant annet se en dame som laget roser av planteblader. Rimelig stilig.

Nå foregår resten av kvelden rolig, men pakking og lesing. I morgen reiser vi videre. Una og Linn reiser til Taupo, mens Hege og Stine reiser til Auckland, for så å reise videre til Queenstown på sørøyen. Det blir rart at vi nå skal reise fra hverandre, etter nøyaktig 23 uker sammen (altså 161 dager). Men alt blir vel en vane etter hvert.

 

 Tips en venn | Del p facebook

Sorter etter anbefalinger - Sorter etter dato

Kommentarer til artikkelen (5)

0
anbefalinger

Linn - 11.12.2011 - 9:08

Taupo

Hei! Nå er Una og jeg vel framme i Taupo. :)


0
anbefalinger

Grethe (mamma) - 11.12.2011 - 10:25

Magisk

Utrolig stilige de derre selvlysende larvene! De varme kildene nesten likeså. Dere har fått dere utrolige mange fantastiske opplevelser i løpet av det halve året dere har vært borte. Hege og Stine får nok mange til det neste halve året. God tur videre til dem! God turogså til Una og Linn som snart vender hjem til en travel hverdag, men først skal jo New York oppleves.


0
anbefalinger

Lars - 11.12.2011 - 13:16

Tøft :)

Bra dere tok dere tid til å se lysende larver! Men hallo...45 min??? Det fantes turer der som varte 7 timer med lunsj og middag :) Den gikk jeg for. Inkluderte riktignok våtdrakt, rappelering 100 meter i "fri luft", (frivillig) fritt fall ned i vann i stummende mørke inne i hulen, en haug med lysende larver mm, men da slapp vi å slå ihjel tid i waitamo :P http://www.waitomo.co.nz/LostWorldEpic7hrs

Men de hadde en søt 4 timers tur også :)

Såh..fikk dere linken også, bedre sent enn aldri. hehehe

Kos dere videre!


0
anbefalinger

Storesøss - 21.12.2011 - 10:20

Utrolig kjekt

Kjempe masse fine bilder og utrolig mye store og gode opplevelser, men nå gleder vi oss til du kommer hjem Una. Ungene spør oftere og oftere etter deg, de trodde du kom hjem til julaften. Gla i deg, og kos deg masse fortsatt....


0
anbefalinger

veslemøy mjelde - 21.12.2011 - 17:54

Flotte bilder :)

Hei Una :) Ønsker deg en fortsatt God reise , dere er flinke :) God jul fra snø-kalde Bergen :)


Legg til kommentar:


Ditt navn:

Tittel:

Din kommentar:


Legg til